Vaikka tulipaloissa kuolee Suomessa vuosittain ihmisiä, suurpalot ovat meillä suhteellisen harvinaisia. Mutta on Suomessakin tapahtunut vakavia, useiden ihmisten hengen vieneitä tulipaloja. Maailmalla sattuneissa tuhoisimmissa tulipaloissa kuolonuhrien määrät ovat nousseet yli sataan menehtyneeseen. Ulkomaisten suurpalojen tuhoisuus on usein aiheutunut turvallisuusmääräysten räikeistä laiminlyönneistä. Suomessa tulipalojen uhrilukuun ja aineellisten vahinkojen laajuuteen ovat vaikuttaneet valitettavat olosuhteet.

Historiallisia suurpaloja

Aikoinaan pääosin puurakenteisten asuintalojen täyttämät kapeakatuiset kaupungit päädyttiin kaavoittamaan 1700-1800-luvuilla uudella tavalla, koska ajoittain ja toistuvasti syttyi laajalle leviäviä tulipaloja, joiden vuoksi kokonaisia kaupunginosia tuhoutui. Tunnetuimpia esimerkkejä historiallisista suurpaloista ovat Lontoon suuri palo 2.-5.syyskuuta vuonna 1666 ja Turun palo 4.-5. syyskuuta 1872.

Tuhoisia tulipaloja Suomessa

Tulipaloja aiheutuu varomattomasta tulenkäsittelystä, laitevioista, luonnonilmiöistä ja tahallaan sytytettyinä. Myös maastopalot tuhoavat vuosittain laajoja alueita eri puolilla maailmaa. Seuraavaksi mainitut tulipalot ovat aiheutuneet eri syistä ja aiheuttaneet joko mittavia henkilövahinkoja, tai aineellisia menetyksiä.

Vanhusten palvelutalopalo Maaningalla 4.12.1999

Vanhusten palvelutalossa syttyi klo 23 jälkeen huoneistopalo ilmeisesti lipaston päältä pudonneesta pöytälampusta. Asunnosta saatiin palohälytys, mutta asukas ehti palaa pahoin. Kahden viereisen ja kahden vastapäisen asunnon asukkaat menehtyivät häkämyrkytykseen.

Omakotitalopalo Naantalissa 9.10.2009

Omakotitalon väliaikaisena varastona toimineesta saunasta alkunsa saanut tulipalo aiheutti viiden nuoren kuoleman. Syttymishetkellä talossa olleista 14 nuoresta yhdeksän loukkaantui. Nuoret olivat viettäneet iltaa rauhallisesti, mutta alkoholia nauttien. Yksi nuorista kävi saunassa, jonka valaisi kynttilällä, koska saunassa ei ollut valoja. Palo oli ehtinyt kyteä ennen kuin hälyttävästi kuumentuneen oven avaaminen sai palon leviämään. Toista uloskäyntiä ei ollut, eikä ikkunoiden avaaminen onnistunut, vaan ne oli rikottava pelastautumiseksi. Palotutkijat havaitsivat ison ikkunan rikkomisen olevan ajateltua vaikeampaa ja että palokaasut vaikuttavat jo 30 sekunnissa ihmisen toimintakykyyn.

Konehallipalo Kannonkoskella 5.1.2014

Keskeneräisen konehallin palo ehti yltyä rajuksi ennen riittävän sammutusvälineistön paikalle ehtimistä, koska rakennus oli lähes samaa palo-osastoa ja huoneiden ovet puuttuivat. Rakennusta sammutettiin ulkoapäin ja purettiin raivausyksikön purkukouralla.

Saunapalo Helsingin Vuosaaressa joulukuussa 2016

Viisihenkisen perheen äiti ja kolme lasta menehtyivät asunnon saunan kiukaan mentyä päälle perheen isän ollessa yötöissä.

Tuhoisia tulipaloja maailmalla

1911: Kerrostalo ja vaatetehdas New Yorkissa, kuolleita 146

1946: Winecraft-hotelli Atlantassa, kuolleita 119

1971: Maailman tuhoisin hotellipalo Soulissa, kuolleita 164

1974: Kerrostalopalo Sao Paolossa, kuolleita 179

1980: MGM Gran Hotel Nevadassa, kuolleita 85

1986: Tuhopoltettu hotelli Dupont Plaza Puerto Ricossa, ainakin 96 kuollutta

1996: Garley-pilvenpiirtäjä Hongkongissa, 41 kuollutta

2004: Koulupalo Intiassa, yli 80 koululaista menehtyi

2013: Pilvenpiirtäjä Mexicossa, 37 kuollutta

2015: Suurpalo puutaloalueella Eksjössä, 1 menehtynyt

2017: Grenfell Towerin tornitalo Lontoossa, kuolleita yli 80. Talon ulkosivun palonarka pinnoitemateriaali edesauttoi leviämään paloa, joka alkoi jääkaapin räjähdyksestä.

Tunneli- ja junapalot

Ranskan ja Italian välisen Mont Blanc-tunnelin palossa vuonna 1999 kuoli 24 ihmistä. Kitzsteinhornin vuorella Itävallan Kaprunissa kuoli 155 ihmistä kiskoköysiradan eli funikulaarin palossa, joka sai alkunsa lämmityslaitteesta. Lokakuussa 2001 Sveitsin Alpeilla Gotthardin tunnelissa kaksi rekkaa törmäsi toisiinsa. Onnettomuuden aiheuttaman tulipalon seurauksena ainakin 11 ihmistä menehtyi. Norjan toiseksi pisimmässä, 11 kilometrin pituisessa Gudvangan tunnelissa syttyneen itäeurooppalaisen kuorma-auton savukaasujen vuoksi yli 70 ihmistä joutui sairaalaan. Suomen Lohjalla oli Karnaisten tunnelipalo vuonna 2011.

Tuhoisten tulipalojen seuraamukset

Suurin osa tulipaloista olisi voitu estää, tai niiden aiheuttamia tuhoja olisi voitu vähentää asianmukaisesti ennakoimalla. Vakavien tulipalojen seurauksena on puututtu erinäisiin epäkohtiin ja tarkistettu useita käytäntöjä. Toimenpiteillä pyritään parantamaan paloturvallisuutta ja päivittämään turvallisuusohjeita.