Suomessa kuolee vuosittain tulipaloissa keskimäärin 80 ihmistä. Yleisimmin uhrit kuolevat häkään ja muihin myrkyllisiin savukaasuihin. Myrkyllinen häkä on hajutonta, mautonta ja väritöntä ja sitä muodostuu jo palon kytiessä. Siksi vasta alkamassa oleva tulipalo voi tappaa, vaikka se havaittaisiin ajoissakin. Vaikka paloturvallisuutta kehitetään jatkuvasti, tulipaloihin varautumista tulee edelleen lisätä.

Suurin osa tulipaloista syttyy inhimillisistä syistä ja monet paloista ovat ehkäistävissä. Pelastuslain mukaan on jokaisen vastuulla ennaltaehkäistä tulipalot noudattamalla annettuja säännöksiä ja määräyksiä. Jokaisen tulisi säännöllisesti kerrata, kuinka toimitaan tulipalon sattuessa. Paloturvallisuuden huomioiminen, riskien ennaltaehkäiseminen, palontorjuntaan ja alkusammutukseen varautuminen sekä pelastussuunnitelman kertaaminen voivat pelastaa sinunkin henkesi.

Näin toimit tulipalon sattuessa

Jos olet tilassa, jossa tulipalo syttyy:

 • pysy rauhallisena, mutta toimi ripeästi
 • yritä sammuttaa tulenalku, jos se on turvallisesti mahdollista – älä vaaranna itseäsi tai muita!
 • tyhjennä tila ihmisistä, käske kaikki poistumaan mahdollisimman nopeasti. Sinun on poistuttava viimeistään 2-3 minuutissa palon havaitsemisesta
 • sulje ovet perässäsi poistuessasi palavasta tilasta
 • soita 112 heti, kun voit tehdä sen turvallisesti
 • poistuessasi rakennuksesta käytä portaita, älä koskaan hissiä!
 • sulje ehdottomasti ulko-ovi
 • opasta palokunta paikalle

Jos tila on täynnä savua, pyri poistumaan konttaamalla tai ryömimällä lattian rajassa. Kuumat savukaasut nousevat ylöspäin. Kun tulipalo on yltynyt kovaksi, hartioiden korkeudella lämpötila voi olla jopa 700 astetta, mutta polvien tasolla vasta 100 astetta. Voit suojata hengitystäsi peittämällä kasvojasi kastellulla kankaalla. Paksu villahuopa tai kastellut pyyhkeet suojaavat kuumuudelta.

Yleinen ohjeistus on, ettei savuiseen rappukäytävään tule koskaan mennä. Savukaasut voivat tappaa ennen kuin selviät ulko-ovelle. Jos et pääse poistumaan palavasta tilasta, sulje palavaan huoneeseen johtavat ovet. Soita hätänumeroon 112, kerro tarkka sijaintisi. Pyri poistumaan ikkunasta tai parvekkeelta, mutta jos se ei ole mahdollista, mene avoimeen ikkunaan tai parvekkeelle odottamaan palokuntaa. Muista sulkea parvekkeen ovi. Herätä huomiota huutamalla apua, heiluttamalla esimerkiksi vaatetta ja käytä pimeällä esimerkiksi puhelimesi valotoimintoa kiinnittääksesi pelastajien huomion itseesi.

Jos kerrostalonaapurissa tai rappukäytävässä palaa:

 • pysy asunnossasi ja sulje ovi sekä ikkunat, jos havaitset ulkona savua
 • soita 112
 • tiivistä oven raot esimerkiksi kostealla pyyhkeellä
 • odota pelastajia parvekkeella tai avoimen ikkunan luona, jos se on turvallista

Muista aina!

– Älä mene savuun

– Älä avaa kuumaa ovea

– Opeta lapsille, ettei tulipalolta saa koskaan piiloutua

– Älä koskaan yritä sammuttaa rasva- tai sähköpaloa vedellä

– Vaikka saisit sammutettua palon, kutsu palokunta tarkastamaan, että vaara on ohi

– Perehdy julkisten tilojen pelastussuunnitelmiin mm. hotelleissa ja laivoissa

Sammutusvälineet ja niiden oikean käyttö

Sammutusväline valitaan palon mukaan seuraavasti. Kangas, paperi ja puu -peräiset palot sammuvat vedellä ja sammutusjauheella. Sähkölaitteisiin ei koskaan tule heittää vettä, vaan niiden palo sammuu sammutuspeitteellä tai -jauheella. Irrota pistotulppa, tai katkaise virta sulaketaulun pääkatkaisimesta.

Rasvapalon tukahduttamiseen riittää usein kattilan kansi, mutta varmuuden vuoksi sammutuspeite- tai jauhe on hyvä varata lähelle. Muista pysäyttää liesituuletin. Sammutusjauhe tai nestesammutin on puolestaan oiva apuvälinen öljy, bensiini, maali tai lakka -pohjaisiin paloihin.

Muista palovaroittimet ja alkusammutusvälineet!

Lain mukaan jokaisessa asunnossa on ehdottomasti oltava toimiva palovaroitin. Palovaroitin on pakollinen varuste. Palovaroitin on asukkaan vastuulla ja muissa kuin asuinrakennuksissa kiinteistön omistajan ja haltijan vastuulla. Sijoita varoittimet ohjeistuksen mukaisesti, testaa säännöllisesti pattereiden ja varoittimien toiminta. Jos mahdollista, hanki myös häkävaroitin etenkin tiloihin, joissa sijaitsee polttoainetoiminen laite, kuten kaasuhella tai takka. Kodin turvaopas on hyvä lukea edes kertaalleen.